Ti küldtétek #47 - Ahol a folyami rákok énekelnek (könyvajánló)

Nyári olvasmányként Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvét választottam, mert sok helyen olvastam dicsérő kritikákat róla, és lenyűgözött a könyv természetközeli hangulata. A cím alapján egy misztikus a természethez szorosan kapcsolódó történetre számítottam, amely talán titkokat és rejtélyeket is magában hordoz. Ezek az elvárásaim nem csak hogy beigazolódtak, de a könyv ennél jóval többet nyújtott. Egy gyönyörűen megírt, megható és elgondolkodtató történetet kaptam.

A történet Észak-Karolina lápvidékén játszódik, ahol Kya Clark, egy elhagyatott kislány, egyedül nő fel a természet ölében. A cselekmény két idősíkon mozog. A múltban Kya felnövekedését követhetjük nyomon, míg a jelenben egy gyilkossági nyomozás zajlik, amely egy helyi férfi halálának körülményeit próbálja feltárni. A könyv szoros kapcsolatban van a természettel, amely szinte egy külön karakterként van jelen, hiszen Kya a mocsárból, a vadonból tanulja meg az élet alapvető szabályait. Az időben való ugrások elősegítik a feszültség fokozását, míg a két történetszál végül összefut. 
Az elbeszélő egy harmadik személyű narrátor, aki egyszerre tudja bemutatni Kya magányos, belső világát, valamint a közösség általi megítélését is. A hangvétel egyszerre tárgyilagos és érzelmes, hiszen a szerző gyakran lírai képekkel festi le a természet és Kya kapcsolatát. A főszereplő, Kya, rendkívül komplex karakter, magányos, mert gyermekkorában elhagyta őt a családja és a társadalomtól is elszigetelten él, de ugyanakkor rendkívüli intelligenciával és erővel rendelkezik. A mellékszereplők, mint Tate és Jumpin szintén fontosak, mivel ők segítenek Kyának megérteni a szeretet és a bizalom fogalmát

A könyv témája a magány, az elszigeteltség, a túlélés és az előítéletek kérdései köré épül. Kya története mélyreható kérdéseket vet fel az emberi kapcsolatokról, a természet erejéről, valamint arról, hogyan viszonyul a társadalom az egyénhez, aki nem illeszkedik bele a normákba. 

A gyilkosság és a bírósági tárgyalás feszültséget ad a történetnek, de valójában Kya érzelmi utazása áll a középpontban. Kya magányossága és kapcsolata a természettel igazán megható volt és ahogy egyre jobban megismertem a karaktert, annál inkább megszerettem.

Összességében ez a könyv egy lenyűgöző, szívszorító történet. Nem okozott csalódást. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a természetközeli történeteket és a rejtélyt. A könyv szomorú, de egyben gyönyörű történet az életről, a túlélésről és a szeretet erejéről.

Halmosi Piri 10.C

A könyv MOLY adatlapját itt találjátok: 
A könyvből filmadaptáció is készült: https://www.netflix.com/hu/title/81564396 
Egy összehasonlító írás a könyvről és a filmadaptációról:
https://kortarsonline.hu/aktual/ahol-a-folyami-rakok-enekelnek.html 

A film főcímdalát Taylor Swift írta:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar írók és költők, akik mentális betegséggel küzdöttek

József Attila halála - az örök rejtély