Ha farsang, akkor fánk sütés...
A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés, míg mások a böjt időszak előtt adják meg maguknak ezt a kényelmet, hogy egy kicsit f(al)ánkok legyenek.
Két receptet szeretnék veletek megosztani, az egyik egy hagyományos, mindenki kedvence fánkrecept, míg a másik egy egészségesebb, tudatosabb, diétás étrendbe beilleszthető recept.
Hagyományos farsangi fánk:
Hozzávalók:
500 g finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
1 ek rum
3.5 dl tej
1 db tojás
75 dkg sertészsír
A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.
Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.
Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.
Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).
Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.
Diétás fánk recept:
Hozzávalók 18 db fánkhoz:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg negyedannyi édesítő
2 teáskanál sütőpor
25 dkg natúr görög joghurt
2 dl kókusztej (vagy sima tehéntej, aki fogyasztja)
2 tojás
A nedves hozzávalókat a folyadék kivételével összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is.
Ez után apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a folyadékot. (Palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapnunk.)
A fánktésztát olajspray-vel kifújt fánksütőbe adagoljuk (sűrű palacsintatészta állagú tésztát kell kapnunk).
A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni hagyni, így könnyebben ki tudjuk majd szedni belőle.
Eritrit porcukorral megszórva, cukormentes lekvárral kínálva a legfinomabb.
Források a cikkhez:
Források a képekhez:
Írta: Almájer Fanni
Szerkesztette: Schmidt Kata
Megjegyzések
Megjegyzés küldése